See tähendab, et ühes ja samas masinatäies pole koos näiteks partneri L-suuruses pusa ja poja kergest materjalist pluus. Minu loogika on see, et üks asi nendest saab pesemisel rohkem vett ja pesuvahendit kui teine ning seega ei ole selline asjade koos pesemine mõistlik. Niisiis sordin erinevad pesuhunnikud enamasti just materjalide järgi ja sealjuures ka värvide järgi.

Pesu on sorditud nii värvuse kui ka materjali paksuse järgi.

Et aga sortimine kuueliikmelises peres lihtsamalt ja kiiremini läheks, olen palunud kõikidel kinni pidada ühest reeglist – pesud jõuavad pesukorvi õiget pidi. Nõnda on üks suur ja ebameeldiv osa sellest kodutööst juba ära tehtud ja ajavõit on tegelikult väga suur.

Samuti palun lastel ka enda pesukorve pesuruumi tuues riided värvide järgi ära sortida, mis samuti hõlbustab minu edaspidist tööd. Ärge kartke paluda pereliikmete abi selliste kodutööde lihtsustamiseks!

Sordin erinevad pesuhunnikud enamasti just materjalide järgi ja sealjuures ka värvide järgi.

Plekieemaldus enne pesu

Plekiliste riideesemete pesemisel on tähtis teada, et plekk tuleb välja saada enne masinasse panemist. Plekki on vaja enne masinpesu põhjalikult töödelda ja seda seetõttu, et masinas ei pruugi see niisama välja tulla. Pigem on suur tõenäosus, et masinpesu kinnitab pleki hoopiski kangasse ja see ei tule sealt hiljem välja.

Mina kasutan plekkide eemaldamiseks juba mitu aastat sapiseebi baasil puhastusvahendit dosaatoris, millel on otstes harjakesed. Näiteks viimasel aastal olen kasutanud Dr. Beckmani harjakestega plekieemaldit.

Plekke on mugav eemaldada vahendiga, millel on harjakestega aplikaator.

Jah, see võib tunduda tüütu lisategevus, kuid mina võtan selle aja ja töötlen plekke eelnevalt, sest nii saan anda endast maksimaalse panuse, et riideesemed saaksid puhtaks.

Valige õige pesuprogramm ja pesuaine

Soovitan teil oma pesumasinat tundma õppida. Võtke kasutusjuhend ning tehke endale selgeks, millist pesu ja millise programmiga võib ja tuleb pesta. Soovitan kasutusjuhendi programmide kasutamise osast teha väljalõige ja hoida seda kilekaane vahel pesumasina läheduses. Niimoodi on hea vajadusel kiiresti infot saada, millise programmiga millist pesu pesta tuleks.

Mina pesen näiteks enda ja laste riideid 40kraadise veega, mikrofiiberlappe 60kraadisega ning voodipesu ja rätikuid 90kraadisega. Sobiva temperatuuri ja pesuprogrammi valimisel tuleb alati kinni pidada ka riietel olevatest tingmärkidest. Näiteks on oluline jälgida, kas ja millise kiirusega tsentrifuugimine on üldse lubatud. Madalam pesutemperatuur ja vähem intensiivne tsentrifuugimine säästab riideid, nii et need püsivad kauem ilusad ja ka kestavad kauem.

Pesuvahendi kasutamisel ei ole igaühele üht ainuõiget toodet. Mina kasutan nii isetehtud pesuainet kui ka poest ostetavaid. Viimase aasta jooksul ei ole ma pesuainet ise valmistanud, sest mugavus on olnud ülekaalus.

Sobiva temperatuuri ja pesuprogrammi valimisel tuleb alati kinni pidada ka riietel olevatest tingmärkidest.

Pesu kuivatamine ja triikimine

Pärast pesemist on oluline valida õige kuivatamisviis. Mõned riided võib panna kuivatisse, kuid teised vajavad õhkkuivatamist, et vältida kokkutõmbumist või venimist.

Kuigi meil on kodus n-ö kaks ühes pesumasin ehk pesumasin-kuivati, siis kuivatamise funktsiooni ma ei kasuta. Niimoodi muutub pesu kuivatamine ajaliselt väga pikaks ning seega on kiirem ja lihtsam viis pesu tuppa pesurestile või õue pesukarussellile rippu panna. Hoian niimoodi ka elektrienergiat kokku ja kulu on väiksem.

Pesu kuivatamine restil hoiab kokku elektrit.

Mulle ei ole probleem, et niimoodi restile või karussellile kuivama pandud pesule tekivad jooned, sest mul on hea triikraud ja ka triikimislaud, mida saan vajadusel kasutada.

Kui ma varem triikisin kõiki riideesemeid (jah, isegi sokke), siis nüüdseks teen seda tööd vaid äärmisel vajadusel. Pigem „triigin“ ma pesusid enda kätega neid kokku voltides. See tähendab, et kätega silun riided sirgeks ja see on justkui triikimise eest.

Niimoodi asju voltides hindan ma iga riideeset ja annan neile väärtust juurde. Soovitan riideid hoiustada vastavalt hoiuruumile – pange võimalikult palju asju riidepuule ning ülejäänud asjad voltige ja hoiustage kategooriate kaupa eraldatuna püstiselt.

Pestud rõivaesemeid on kõige parem hoiustada rippuvana.

Vaata ka: www.meieeluilu.ee