"Jaapanlased ei ole just altid oma oskusi väljaspool kodumaad jagama, kuid proovisin siiski ja kirjutasin tuntud meistrile käsitsi kirja, kus selgitasin oma mõtteid," rääkis Kasmauskas.

Meister Hajime Watanabe, kel Jaapani aedade rajamise kogemust juba ligi pool sajandit, haaras Kasmauskase rõõmuks ideest kinni ja kaks nädalat hiljem olid jaapanlased Leedus kohal.

"Koht on suurepärane," märkis Kasmauskas 16-hektarilist maa-ala kirjeldades. Vilniuse hüdrograafid koostasid täpse plaani tulevase aia territooriumil asuvate ojade ja allikate kohta, mis võeti aia planeerimisel aluseks.

"Siin klapib kõik loodava pargi ideega: ideaalne kõrgus merepinnast, maastikuvormid ja samas ka tõsiasi, et siitkandist on leitud rauaajast pärit asustusi - energeetiliselt suurepärane koht," sõnas Kasmauskas.

Jaapani meistrile on antud loomingus vabad käed, mis saigi üheks kaalukeeleks, miks meister Watanabe eelistas Leedu maanurgas toimetamist Londoni Royal Parki palju tulusamale pakkumisele samalaadseks tööks.

Madzuchai Laulvate Kivide orgu tulevad peale puude ja taimede ka hotell konverentsiruumiga, paarkümmend väikest jaapani-stiilis majakest ja erilised vannid ja vannitoad veeprotseduurideks.

Majakestes võivad edaspidi elada näiteks inimesed, kes tulevad nädalasele või ka pikemale kursusele, et õppida Jaapani aia rajamist.

Esialgsete plaanide kohaselt pidanuks park juba valmis olema, kuid kokku kahe miljoni euro suurust investeeringut vajav projekt edeneb hetkel palju aeglasemalt, kui tegijad lootsid.

Praegu sarnanebki park pigem ehitustandriga. Samas on näha juba tulevase hiilguse piirjooni - kohale on veetud tuhandeid tonne põllukive ja rajatud ojadele sänge.

Praegu org veel ei laula - selleks on vaja suurt hulka väikseid, oasuurusi kive, millele langev vesi tekitab erilist vibratsiooni.

"Jaapanlaste tööd on väga huvitav jälgida, nad teavad, kuidas peab panema iga kivi, iga taime nii, et moodustuks tervik. Nad ei pea vaatama jooniseid või ajama kuskilt näpuga jälge, nad teavad," kirjeldas Kasmauskas.

Aiakujunduse hulka kuulub ka puude istutamine ning aeda ei ole toodud mitte väikseid vitsakesi vaid otse metsast suuri, mitmemeetriseid puid. Selleks, et puud kasvaks sirgelt ja rühikalt, on enamik neist toestatud bambuskeppidega.

Kuna Kasmauskase alustatud projekt pälvis algusest peale huvi nii Leedus, kui kaugemal, hakkas aeda tulema kohe külastajaid.

"Me ise küll mõtlesime, et avame siis, kui kõik on valmis, aga rahvast muudkui vooris," kirjeldas Kasmauskas. "Nüüd oleme inimesi vastu võtnud ja nad saavad vaadata, kuidas jaapanlased töötavad ja anname ka jõudumööda seletusi."

Praegu on Jaapani aiast valmis hinnanguliselt 10 - 15 protsenti. Näha saab maastikukujundust ning kivide ümber keerlevaid ojakesi, mille äärtesse on istutatud mitmeid puid ja põõsaid.

Madzuchai kodulehe andmetel on appi oodatu vabatahtlikud ning muidugi kogutakse ka annetusi - toetajate ja pangalaenude toel on üldse praeguse tulemuseni jõutud.


LISAKS:

- Kel huvi omalaadse projekti külastamiseks, leiab lisateavet ja täpse teejuhise Madzuchai kodulehelt.

- Laulvate Kivide org on sel aastal ka üks Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) reisimängu sihtpunkte, kuhu EAS-i kataloogiga ringi reisivad matkajad saavad uudistama soodushinnaga, rohkem infot siit.

 Leedu Delfi video Laulvate Kivide orust: